zaterdag 10 augustus 2013

Fietsen in het merengebied van PolenDay 101 - Fietsen in het merengebied van Polenvrijdag 9 augustus 2013

We hebben inderdaad een rustige camping gevonden aan één van de vele meren in het noordoosten van Polen in een pittoreske omgeving. Tijdens de twee reisdagen hebben we nog op een leuke plek vrij gestaan bij een rivier en een recreatieplek waar we veilig konden badderen in het rivierwater, met een speeltuintje en afspoeldouche. Een welkome verfrissing want het was de afgelopen dagen erg warm, ook 's avonds. In de middag van de tweede reisdag (gisteren en dagnummer 100!) kwamen we aan bij een camping in de plaats Stare Juchy en na de lunch zijn we naar het meertje gegaan achter de camping. Hier konden de kinderen weer een beetje zwemmen met hun zwembandjes om en spelen in het zand.

Om te voorkomen dat we weer lekgeprikt zouden worden door de muggen, waren we op tijd klaar met douchen, eten en de 'rituelen' voor het naar bed gaan, maar de muggen bleven weg. De warmte bleef echter wel en er was onweer in aantocht, dus de kinderen hebben we nog lang buiten gehouden. Pas de volgende dag, vandaag, was de warmte uit de lucht en het was bewolkt. Twijfel, twijfel over wanneer we nou zouden gaan fietsen, want af en toe regende het zachtjes. Rond elven wilden we vertrekken, maar toen begon het harder te regenen. Na de lunch trok het open en zijn we op pad gegaan met de fietsen. We hadden al eerder fietsrouteborden gezien in de buurt en deze zijn we gaan volgen. De route ging rondom het meer en leidde ons o.a. door het bos en door kleine dorpjes en wegen die we met de camper niet snel zouden nemen. Een leuke manier om een stukje van het merengebied in Polen te ontdekken. Onderweg zagen we weer kraanvogels, ooievaars, ooievaarsnesten, roofvogels en zelfs een hert in het veld. Het landschap is glooiend en met 23 graden (gisteren nog rond de 35, of misschien zelfs meer) en grotendeels bewolkt is dat op de fiets goed te doen. En we hebben prachtige vrijstaande huizen gezien met veel tuin. Hiernaartoe verhuizen dan maar??

Onderweg zagen we dat onze route afgesloten was door werkzaamheden aan een brug. Gelukkig konden voetgangers en fietsers er wel door. Het valt ons op dat men in Polen druk bezig is met het verbeteren van met name de secundaire wegen. Toen Peter met Albert in 2005 in Polen was, waren ze nog druk bezig met de hoofdwegen. Weliswaar een verbetering, maar we vragen ons af wanneer de leuke idyllische klinkerweggetjes onder handen worden genomen en deze 'verbetering' te beurt valt.

Met zadelpijn, bezwete hoofden en een slapende Jasmijn achterop Peters fiets kwamen we aan in Stare Juchy en zijn we bij de enige eettent in dit dorp gaan eten. Allemaal Polen die daar op dat moment aten, maar de eettent had zijn lijst met gerechten wel in het Engels en Duits. Dan weten wij tenminste ook wat we voorgeschoteld krijgen. De bestelling moest je doen bij de bar en een kwartier later hadden we goulash, frietjes, bonen in tomatensaus, worsten en bigos (een Pools zuurkoolgerecht) op tafel staan. Vanavond is het weer aan het regenen en onweren, maar het is wel heerlijk fris!Het meertje bij de camping met afgebakend zwemgede
[Map]

Fleur aan het zwemmen
[Map]

Jasmijn aan het zwemmen
[Map]

De fietsroute ging rondom het meer
[Map]

Prachtige huizen
[Map]

Onderweg door het bos
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten