dinsdag 13 augustus 2013

Weersverandering = verandering van plannenDay 104 - Weersverandering = verandering van plannenmaandag 12 augustus 2013

Gisteravond stonden we op een camping in Elbłag en hadden we wifi, zodat we van Polen en Duitsland de weersverwachtingen goed konden bekijken. We ontdekten dat de verwachtingen voor Noord-Polen en Noord-Duitsland voor de komende week niet al te best zijn. Zuid-Duitsland daarentegen is vanaf woensdag een stuk beter tot het moment dat we naar huis gaan. Daar hebben we wel wat extra reistijd voor over.

We besloten toch eerst naar Gdańsk te rijden en bij normaal weer de stad te bezoeken en daar te lunchen. Handels- en zeehavenstad Gdańsk heeft veel Hollandse invloeden en dat is vooral te zien aan de huizen met hun typische (trap-)gevels. In de Gouden Eeuw is er veel handel gevoerd tussen de landen en hebben diverse Hollandse kunstenaars zich hier gevestigd. Een en ander is goed bewaard gebleven en gerestaureerd en de stad was nog toeristischer dan Krakau. Je kon de huizen nog amper zien, omdat langs de straatkant alleen maar kraampjes stonden met vooral sieraden van amber en andere prullaria. Toch vonden we het de moeite waard om, weliswaar kort, deze stad bezocht te hebben.

Als tussenstop hebben we nog een nacht aan de Oostzeekust gestaan op een camping en maandag zijn we de grens over gegaan. Tot ziens Polen!

POLEN:

Polen heeft sinds de Wende zich sneller dan de andere Oostbloklanden waar we geweest zijn, economisch ontwikkeld en dat is te zien aan de manier waarop de wegen, de landbouw en de mensen ontwikkeld zijn. Dat heeft het voordeel dat je er erg goed op vakantie kunt gaan. Het nadeel is dat het bepaalde charmes wel verloren heeft. Paard en wagen is uit het straatbeeld verdwenen, het ziet er allemaal veel netter en gestructureerder uit en kende minder avontuur tijdens onze reis.

Als je van bossen en wandelen houdt, graag wat cultuur op wilt snuiven, goed wilt kunnen fietsen of met kleine kinderen bij meertjes wilt staan, dan is Polen jouw land. Als je van bier houdt, dan kun je er helemaal uit de voeten, want als wij aan onze eerste kop koffie zitten 's morgens, trekt een gemiddelde Pool op vakantie zijn eerste biertje open.. En 's avonds gaat natuurlijk de barbecue aan.

Wij gaan nog wel eens een keer terug naar Polen, misschien in combinatie met Tsjechië.Gdańsk
[Map]

Photo 1
[Map]

Photo 2
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten