donderdag 1 augustus 2013

Van natuur naar stad: Krakau!Day 92 - Van natuur naar stad: Krakau!woensdag 31 juli 2013

Even weer wat bijwerken:

Afgelopen maandag was een hele warme dag, zelfs voor Polen. We hebben een groot deel van de dag achter de camping bij een riviertje gezeten, doorheen gelopen en erin gezeten. Er waren bijna geen mensen en we konden nog net met het picknickkleed in de schaduw zitten.

De volgende ochtend was er een weeromslag en regende het zelfs. Jammer, want we wilden eigenlijk gaan wandelen. Het leek niet op te gaan klaren en het was 15 graden t.o.v. De dag ervoor afgekoeld. We besloten, ondanks de heerlijke plek op de camping, toch door te rijden en richting Krakau te gaan, naar de zoutmijnen van de stad Wieliczka, net onder Krakau. Deze hebben we meteen in de middag bezocht en was zelfs voor de kinderen leuk om te doen.

Eerst een boel trappen naar beneden en met een Engelstalige gids op pad die ons door de gangen en langs allerlei kamers leidde om de geschiedenis van het zout winnen en de mijn zelf te vertellen, inclusief ingestudeerde grapjes. Ooit, miljoenen jaren geleden, heeft op die plek een zee gelegen en in de Middeleeuwen is men begonnen met het zout winnen, wat het koninkrijk Polen geen windeieren heeft gelegd.. 1/3 Van de inkomsten van Polen kwam toentertijd van deze zoutmijnen. Er was ook een kamer met kabouter-mijnwerkers en je kon zelfs een draak zien, maar die was niet echt volgens Fleur. Met name de kerk in de mijn was werkelijk prachtig. Alle beelden bestonden uit kristalzout en men kan er zelfs trouwen.

De nacht hebben we op een van de bijbehorende parkeerplaatsen doorgebracht. 's Avonds hebben we nog geborreld met een stel naast ons met een moderne Volkswagenbus.

De volgende ochtend zijn we op tijd vertrokken naar een camping bij Krakau. We hebben daar nu een mooie plek, maar wel prijzig. En we zijn zeker niet de enige Nederlanders. Het stel van de Volkswagenbus staat er ook. Bij de receptie maakt men reclame voor diverse activiteiten in de omgeving, waaronder een bezoek aan Auschwitz. Vreemd om dat zo te zien...

We hoorden dat het goed te doen is om met fietsen naar de stad te gaan. Na de lunch zijn we meteen vertrokken. Een half uurtje fietsen en we waren bij de citadel en de Wisla rivier. De rij voor het bezoek aan het kasteel vonden we te lang, waarna we de kathedraal hebben bezocht met graven van koningen, oude tapijten, enorm veel en groots beeldhouwwerk. Teveel om goed in je op te nemen.

Daarna hebben we onze weg vervolgd met de fiets naar de Joodse wijk Kazimierz. We hadden een route gevonden in ons boekje die we volgden. Krakau heeft erg veel moois en als je alles wilt zien, moet je er zeker minimaal een week verblijven. We besloten een kerk te bezoeken, waar net op dat moment het jongerensymfonie-orkest uit Engeland aan het repeteren was voor een concert die avond in de kerk. Jasmijn en Fleur vonden het prachtig en vooral Fleur was er bijna niet weg te krijgen.

Dieper in de Joodse wijk wordt het hipper en het is ook daar toeristisch, zelfs met Israëlische toeristen. We hebben de kleine synagoge aan de Ulica (straat) Szeroka bezocht, die nog in gebruik is, evenals de bijbehorende oude gerenoveerde Joodse begraafplaats. Deze begraafplaats heeft maar liefst 700 grafstenen, waarvan een groot deel van de grafstenen in een muur rondom de begraafplaats is verwerkt.

We hadden een tip gekregen van een goed Jiddisch restaurant met de naam Ariel en daar heeft Sanneke De Poolse variant van Borsjt, oftewel Barszcz, gegeten. Een rodebietensoep die uit de Joodse keuken afkomstig is. Bij de buren, hotel Ester, had men een Klezmer band met zangeres ingehuurd en daar konden wij van meegenieten. De meiden vonden het leuk om erop te dansen.

Een heerlijke eerste middag in Krakau en een stad om zeker een lang weekend te bezoeken!Kerk ín de zoutmijn van Wieliczka
[Map]

De kathedraal van Krakau
[Map]

Peter met een keppeltje op bij de sjoel (synagoge)
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

1 opmerking:

  1. Jee wat hebben jullie al een hoop landen gezien. Ik lees nog steeds met veel plezier mee!
    Zal wel heel bijzonder zijn om juist op die plek te zijn he San,..

    BeantwoordenVerwijderen