donderdag 27 juni 2013

Bulgarije en RoemeniëDay 57 - Bulgarije en Roemeniëwoensdag 26 juni 2013

Vanochtend zijn we vertrokken om naar Roemenië te gaan. Sanneke had de avond ervoor met vriendelijke mensen op de camping, een Fransman en een Roemeense, de route voor Roemenië doorgenomen en allerlei tips gekregen.

WAT VIEL ONS OP AAN BULGARIJE?

Hoe is Bulgarije bevallen en wat viel ons op? Er zijn weinig campings in dit land. Er zijn wel veel hotels, vooral aan de kust. Men houdt hier van harde rap- of housemuziek, bier en gegrild vlees. Het landschap is afwisselend, veelal glooiend en het kent een paar bergketens. Je ziet veel druiventeelt, koren- en zonnebloemvelden. En als er een paar kersenboomgaarden in de buurt zijn, kun je dat zien doordat men langs de weg kersen verkoopt. We hebben verschillende producten langs de kant van de weg gezien. Eigen honing, watermeloenen, tomaten, rieten matten, et cetera. Wat we grappig vonden, is het gebodsbord met een paard en wagen erop. Ook troffen we onderweg diverse groteske monumenten aan uit de communistische tijd.

Aan de grens vonden we het erg armoedig en dat zie je vooral terug in de kleine dorpjes, waar soms ook amper echte wegen zijn, maar we hebben ook goed verzorgde huizen gezien en vooral de steden zijn modern. De jeugd spreekt behoorlijk goed Engels, maar de ouderen of minder onderwezen mensen spreken het geen woord. Weinig buitenlandse toeristen onderweg gezien dan alleen op de toeristische plekken en ook heel weinig campers.

We vonden Bulgarije leuk en we zijn blij dat we niet alleen de kust hebben bezocht.

De grensovergang ging soepel en minder rommelig dan van Griekenland naar Bulgarije. We konden ook vrij snel geld pinnen. In een kustplaats zagen we een bord met 'Plaja' erop rond lunchtijd. De weg ging weliswaar naar de kust, maar ging over in een verharde zandweg, tussen de zonnebloemvelden. Voor ons reed een auto en de chauffeur wuifde met zijn arm uit het raam om hem te volgen. Toen we bijna bij het strand waren, gaf hij ons in goed Engels uitleg over de plek waar we waren. We konden daar prima met de camper staan overdag en van het strand genieten. Hij gaf ook nog wat camping tips en ging daarna verder naar zijn werk. Wat ontzettend attent. We dachten eerst dat hij ons naar zijn strandtent of iets dergelijks zou leiden, maar dat was dus niet zo. We hebben daar op het strand gepicknickt en de meiden hebben heerlijk aan de rand van de golven gespeeld en in het zand. Na een tijdje zagen we ineens een cameraman en een interviewster op het strand lopen. Het was van de lokale televisie en wij werden ook geïnterviewd. Eerste dag in Roemenië en meteen beroemd, lokaal dan.

De weg terug met de camper was wat spannend, want de verharde zandweg liep terug wat steil omhoog. Maar de camper heeft het in z'n één gered gelukkig.

Na dit geweldige intermezzo zijn we noordelijker gegaan naar een camping boven de stad Constanta. De weg langs de kust is perfect. Wel is het verkeer en de manier zoals de weg is ingericht, wennen. En het is toch ook weer anders dan Bulgarije. Maar goed, we hebben nog maar een klein stukske gezien en dan met name het rijkere deel.

De taal is weer in Latijns schrift en het lijkt een beetje op Italiaans. We begrepen dat men hier over het algemeen wel een beetje Engels en soms Frans of Duits spreekt.

We zijn vandaag precies acht weken onderweg en het bevalt nog steeds erg goed, bijna op de helft. Wel even wennen aan andere standaarden voor wat betreft voorzieningen, maar we passen ons snel aan :-).Roemeens geld (lei) met een doorzichtig merk
[Map]

Aan de Zwarte Zee kust (RO) tijdens de lunch
[Map]

Ook hier weer mooie zonnebloemvelden
[Map]

Strandpicknicken op het e-office strandlaken
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten