donderdag 20 juni 2013

Kennismaking met BulgarijeDay 48 - Kennismaking met Bulgarijemaandag 17 juni 2013

Vanochtend zijn we vertrokken naar Bulgarije en dat is voorspoedig verlopen. Wel was de snelweg in Griekenland deels nog in aanleg, waardoor we een aantal minuten over een brede grindweg met kuilen reden in z'n één. Eerst leek de weg helemaal afgesloten, maar we konden er toch op. De wegen inNoord-Griekenland zijn sowieso minder goed en we kunnen niet harder dan 70 rijden op de grotere wegen.

Bij de grensovergang was het een beetje verwarrend waar we een autovignet konden kopen, maar in ons beste Bulgaars (ahum) kregen we het voor elkaar. Ook meteen een kaart gekocht, want de TomTom heeft niet een uitgebreide kaart van BG.

Ondertussen was de temperatuur behoorlijk gestegen en zweetten we peentjes. Het is rond de 35 graden... De zomer begint voor ons dus nu al.

We waren onderweg naar het dorp Melnik, omdat zich daar een groot klooster bevindt, dat het bezoeken waard blijkt te zijn. Melnik schrijf je in het Bulgaars een beetje anders, net als alle andere plaatsen. In Griekenland staan plaatsnamen zowel in het Grieks als in Latijns schrift, maar in het Bulgaars is dat niet het geval... We proberen ons nu al het cyrillisch alfabet eigen te maken, zodat we een beetje weten waar we zijn. TomTom was onderweg namelijk al een keer de weg kwijt, wat trouwens wel een leuk ritje door een durpke opleverde en waarbij we de weg moesten vragen. Dat zijn we niet meer gewend met de mogelijkheden van een navigatiesysteem.. Ouders, hoe deden jullie dat vroeger toch??

Het verschil met Griekenland is groter dan gedacht. De taal klinkt slavisch en de mensen zien er ook echt anders uit. In de dorpen armoediger, vooral de oudere mensen. De huizen zijn minder goed en de wegen op sommige plekken ook. In het toeristische deel is het weer wat verzorgder en staat een en ander ook in Latijns schrift.

We staan nu bij het klooster in de buurt van Melnik (Rozhen) aan het einde van de weg op een parkeerplaats vlakbij een hotel. Er is zelfs een goed onderhouden openbaar toilet en er is een fontein met koud en drinkbaar water. De zon gaat nu onder en het is qua temperatuur aangenamer. We zijn net uiteten geweest in het hotel en hebben van de plaatselijke witte wijn genoten.

Voor ons gevoel is het avontuur nu meer begonnen. Italië en zeker ook Griekenland zijn aangename landen om te camperen/kamperen. We hebben genoten van de fantastische plekken waar we konden staan. Nu zullen we er meer naar moeten zoeken en zullen we het soms met minder moeten doen. Bovendien stijgt de temperatuur en zullen we ons tempo en ook de activiteiten aan moeten gaan passen. Gelukkig zijn we goed uitgerust, letterlijk en figuurlijk en we gaan er iets moois van maken.Laatste lunch in Griekenland
[Map]

Zomaar een foto van Bulgarije
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten