zaterdag 15 juni 2013

Vergína, de koningsgravenDay 42 - Vergína, de koningsgravendinsdag 11 juni 2013

Vandaag zijn we doorgereden naar het plaatsje Vergína, in Noord-Griekenland (landstreek Macedonië). De dag begon warm, heel vochtig en bewolkt. Het had ge-onweerd, maar het leek allemaal een beetje in de lucht te blijven hangen. Onderweg regende het ook af en toe, maar bij een temperatuur van 25 graden kun je toch nog in korte broek lopen.

Waarom Vergína? In de gids staat "Het bescheiden plaatsje prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco... In 1977 ontdekte de Griekse archeoloog Andrónikos hier de inhoud van een grote grafheuvel." Het bleken graven van Macedonische vorsten te zijn uit de derde eeuw voor Chr. en waarschijnlijk die van Philippos II, (vader van Alexander de Grote) zijn jongste vrouw (als offer) en andere belangrijke figuren uit die tijd. Het museum is in de grafheuvel gebouwd en dat maakt het bijzonder, omdat je ook daadwerkelijk de ingangen van een aantal tombes kunt zien van de voorkant. Vooral de gouden kronen van de vorst en zijn vrouw waren erg mooi om te bewonderen. We hebben er helaas geen foto's van kunnen maken.

We staan nu op de bijbehorende parkeerplaats en daar mogen we overnachten voor een paar euro. Morgenochtend zullen we waarschijnlijk vroeg gewekt worden door de plaatselijke haan, want we staan naast een kippenren.

We twijfelen overigens of we nog naar Turkije gaan in verband met de recente demonstraties tegen Erdogan. We gaan er enerzijds vanuit dat we daar niets van zullen merken, omdat we niet naar de grotere plaatsen gaan, maar toch. We blijven het Turkije nieuws als we internet hebben, volgen.

Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten