maandag 8 juli 2013

Onderweg in RoemeniëDay 66 - Onderweg in Roemeniëvrijdag 5 juli 2013

Vanochtend zijn we op tijd vertrokken om verder te rijden door de Vrancea streek, na wat norse en verbaasde blikken van de lokale bevolking die ons mogelijk maar vreemde vogels vond.

We reden door een bosgebied waar je ook zou kunnen wandelen, maar we zagen geen wandelpaden. Later op de route kwamen we bij een grote waterval die je kon bezichtigen voor 2 lei p.p., maar er was niemand of niets waar je geld moest betalen. Het bijbehorende horecahuisje was leeg en stond te koop. We zijn daarna verder gereden en kwamen weer door allerlei dorpen. De weg ging vervolgens door de bergen en werd dermate slecht dat we moesten slalommen om grote gaten of modderstukken te vermijden en konden niet harder dan 10 km/uur. De 'rode' wegen op de kaart zij prima te doen. De gele wegen ook, maar zijn verraderlijk. De weg die wij reden was een gele weg. De witte weggetjes vermijden we zoveel mogelijk, want de kans dat de weg stopt of zo slecht is dat we niet verder kunnen, is te groot.

Uiteindelijk werd de weg weer goed en konden we doorrijden naar een overnachtingsplek aan de weg bij een motel/restaurant. Daar bleek een campinkje te zijn waar we wederom alleen staan, een stukje van de weg af. Er waren wat bouwvakkers aan het werk met het bouwen van een huisje aan het restaurant. Naast dat ze aan het werk waren, keken ze ook regelmatig onze kant op om te zien hoe wij ons natje en droogje geregeld hebben. Na het eten ging Peter afwassen en dat zorgde voor wat gelach bij de heren, althans, we vermoeden dat ze daarom moesten lachen. Om Peter een beetje te ondersteunen, is Sanneke maar gaan meehelpen met de afwas :-). Nadat hun werk voor vandaag klaar was, heeft Sanneke hen een Roemeense koekje gegeven (een soort pretzel) en de blikken van twee van hen waren naast een beetje verbaasd zelfs een beetje verwilderd.

We denken echt dat zij en ook Roemenen in de dorpen ons maar rare kwibussen vinden...

ROEMENIË

Roemenië is een contrastrijk land. Stad en dorp verschillen als dag en nacht van elkaar. Paard en wagen zijn gemeengoed op veel wegen (overigens geregistreerd en voorzien van kentekenbord, niet het paard maar de kar :-)), van Dacia's tot aan Audi A6 auto's rijden hier rond, rijke grote huizen in allerlei zoete kleuren (zelfs roze) staan naast vervallen boerderijtjes in de dorpen, meisjes in spijkerbroeken lopen naast oude omaatjes met hoofddoek en oude kleding, van strak bewerkte korenvelden tot met wildbloemen begroeide weitjes, mooie bloemen naast een veld met afval. Er wordt gebouwd en er is leegstand.

Het is niet een land om vanuit westers oogpunt ontspannen op vakantie te gaan, of je moet naar de kust gaan. Idyllische plekjes om vrij te staan zoals in Griekenland zullen we niet snel vinden en vergt wat aanpassingsvermogen. Wel is het een fantastisch land om doorheen te reizen, te zien hoe de mensen leven, hoe men aan de kost komt en hoe men op ons reageert. Een hele ervaring!Een paleis als huis
[Map]

De wagen wordt o.a. gebruikt om hooi mee te vervoe
[Map]Sent from my iPad by My Vacation HD app (www.myvacationapp.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten